2013. december 3., kedd

Beregi lecsó


Hozzávalók:
  • 10 dkg füstölt szalonna (lehetőleg házi szalonna)
  • 1,5 kg lecsópaprika (ha lehet vegyesen , piros és fehér, kimondottan lecsópaprika, vékony húsú)
  • 3 db nagy fej hagyma
  • 3 kávékanál pirospaprika
  • 4-5 db paradicsom (mérettől függően) , ha nincs, akkor egy kisdoboz sűritett paradicsom
  • izlés szerint só és egy csipetnyi cukor
Elkészítés:

1. A füstölt szalonnát vékony, kb 2 cm-es  csíkokra vágjuk, serpenyőben zsírjára kisütjük. 
2. Ezután a hagymát vágjuk kétfelé hosszában, majd még két felé és szeleteljük szálasra.
3. Tegyük a serpenyőbe a hagymát, és enyhén megsózva puhára sütjük fedő nélkül úgy, hogy a fehér színe megmaradjon, de már puha. Ekkor félrehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a pirospaprikát amivel jól elkeverjük.
4. Az előkészített és ízlés szerint földarabolt paprika egy részét azonnal hozzákeverjük a hagymához, majd a tűzre visszatéve a paprika maradék részét is beleadagoljuk, enyhén megsózzuk és közepes tűznél addig kavargatjuk óvatosan, amíg levet ereszt és eközben párolódik. Ezek után tegyünk rá fedőt, és hagyjuk kis lángon puhulni két percenként óvatosan átforgatva. 
5. Mikor a paprikák elég levet eresztettek, gyöngyözve, enyhén forrnak és háromnegyed részig megpuhultak, hozzáadjuk a meghámozott, apróra darabolt paradicsomot, (vagy a vízzel folyékonnyá hígított paradicsom sűrítményt) és addig főzzük, míg a paradicsom eloszlik az enyhén forrásban lévő lecsóban.
6.  Megkóstoljuk és izlés szerint megsózzuk, hozzáadjuk a csipetnyi cukrot, két szem frissen tört borsot és egy késhegynyi őrölt köménymagot és nem többet! 
7. Először fedő alatt, de gyakran és óvatosan átkeverve, majd fedő nélkül a folyadék egy részét elpárologtatva  készre főzzük.

Ha kész a lecsó, a tűzről félrehúzzuk, két percig fedő nélkül állni hagyjuk míg a zsiradék a tetején szépen eloszlik, majd fedő alatt egy negyed órát pihentetjük az ízek összeérése érdekében. Ezután tálaljuk.

Megjegyzések: A közhiedelemmel ellentétben a magyar lecsó nem viseli el a borsot és más fűszereket. Csak az igazi füstölt szalonnából kifővő ízek és a fent leírt minimális mennyiségű fűszerekkel alakul ki az igazi harmonikus hatás. Ha nincs házi füstölt szalonna, akkor jófajta füstölt házikolbásszal vagy szárazkolbásszal helyettesíthető, de ebben az esetben 10 dkg zsírral kell a sütést végezni. A zsiradék semmilyen növényi olajjal nem helyettesíthető mert az ízvilága teljesen üres lesz. A kolbászt használva markánsabb, erőteljesebb lesz a lecsó, ez is jó, de a füstölt szalonnával az igazi!

1 megjegyzés:

  1. Megcsináltam a lecsót és nagyon finom valóban. Ajánlom mindenkinek!:)

    VálaszTörlés