2013. december 12., csütörtök

Toroskáposzta


Ezt az ételt eredetileg disznóvágásokkor készítették mifelénk Szabolcs megyében (de lehet, hogy máshol is így készítik), a húsfeldolgozás közben megmaradt húsdarabokból, párolt savanyú káposztával. A disznóvágás régebben szinte ünnepségszámba ment falun, az egész család, nagy rokonság hivatalos volt az eseményre. Mindenki ott segített, ahol tudott, közben és utána pedig ettek, ittak és még mulattak is. Bár múlt időben írok, valószínű, hogy sok helyen ez az esemény még mindig hasonlóan történik. A disznót levágták kora reggel, folyt a nagy munka, ezt a lakató ételt pedig reggeliként szolgálták fel a délelőtt folyamán. Neve ezért toros, mert ezzel az étellel ültek tort a disznó felett.
Rendkívül egyszerű étel, mindössze 5 hozzávaló szükséges hozzá.

Hozzávalók (disznóvágás nélküli, szupermarket változat)

  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 500 g sertéshús felkockázva
  • 5-6 ek sertészsír
  • 3-4 gerezd fokhagyma, 
Elkészítés:

A hús:
1. Egy lefedhető edényben kezdjük el pirítani a húst zsiradék nélkül (van annyi zsír a húsban, amennyi elég ehhez a kezdeti pirításhoz, de ha muszáj tehetünk alá 1 ek zsírt), addig míg körbe teljesen kifehéredik.
2. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket egészben és 4-5 ek zsírt. Pirítsuk így tovább 1-2 percig, majd öntsük fel annyi vízzel, ami majdnem ellepi a hús és sózzuk meg.
3. Fedjük le és pároljuk kis lángon minimum 30 percig. Közben, ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet, ha még nem puhult meg a hús.
4. Mikor a hús már puha, vegyük le a fedőt és süssük zsírjára a húst.


A káposzta:

Mikor párolódik a hús, feltehetjük a káposztát is. Ha nagyon savanyú lennek, kissé öblítsük át, de ne mossunk ki belőle minden ízt.

Egy nagyobb edényben kezdjük el párolni fedő alatt a káposztát, néha átkeverve. Ha nincsen leve, akkor öntsünk alá kevés vizet is, ha teljesen elfő a leve és még nyers, akkor adjunk még hozzá vizet. 
Ha nyers káposztát használunk, akkor akár 30-45 perc is szükséges az átpuhuláshoz (ha hőkezelt konzervet, akkor kevesebb). Mikor a pecsenyehús készen van, akkor a zsírjából 3-4 evőkanálnyit tegyünk a káposztához és keverjük a párolódó káposztához. Mikor a káposzta már puha, akkor vegyük le a fedőt és süssük ezt is zsírjára, gyakran átkeverve, míg az összes nedvesség elpárolog belőle és szép barnás színt nem kap 
A savanyú káposzta semmilyen fűszerezést nem igényel, hiszen már eleve fűszerezve van és sós. Ugyanez érvényes a húsra is: a fokhagymán kívül nem kell bele semmilyen fűszer.

A húst a káposztára halmozva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése